Alle nieuwsberichten

Circulair bouwen – Laten we samen de cirkel rond maken

We zien een trend ontstaan op het gebied van circulair bouwen. Circulair bouwen biedt een toekomst ten opzichte van lineair bouwen omdat tal van bouwmaterialen schaars worden of zelfs op raken.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen betekent bouwmaterialen en/of bouwelementen hergebruiken in andere gebouwen. Staalconstructies en staalconstructie elementen lenen zich hier meestal prima voor. Vaak door slechts wat kleine aanpassingen kunnen stalen kolommen en liggers simpel hergebruikt worden in andere constructies. Als we bij het ontwerpen van de staalconstructies hier dan ook nog rekening mee gaan houden – dus meer boutverbindingen en minder lasverbindingen – kunnen de elementen vaak hergebruikt worden zonder aanpassingen.

The Green House

Kampstaal heeft onder meer meegewerkt aan de bouw van het circulaire paviljoen de Knoop, ook wel bekend als The Green Housein Utrecht; een tijdelijk restaurant wat grotendeels gebouwd is met circulaire materialen. In opdracht van R Creators DBMO vof (een combinatie van Strukton Worksphere BV, Ballast Nedamen Facilicom / Albronheeft Kampstaal de staalconstructie geleverd (uit nieuwe materialen). Het circulaire architectonische ontwerp van het paviljoen komt van de hand van Cepezeduit Delft. Het gebouw omvat naast het genoemde restaurant ook een eigen ‘urban farm’, en een groot aantal m2 vergaderruimte, en opende op maandag 9 april 2018 zijn deuren.

Flexibele toepassing

We zijn er trots op dat wij de thermisch verzinkte trap en hekken én uiteraard de staalconstructie mochten leveren en monteren! Deze laatstgenoemde bestaat uit een staalskelet dat op termijn makkelijk aanpasbaar is. De flexibele structuur bestaat uit liggers en kolommen die allen hetzelfde van formaat zijn. Zo kan in de toekomst het materiaal makkelijk opnieuw toegepast worden, zij het op dezelfde locatie, of op een geheel nieuwe plek. Het magische woord is hier flexibiliteit. Voorlopig zit The Green House prima op haar plek aan de Croeselaan! Meer informatie over dit prachtige ontwerp en initiatief is te vinden in deze PDF; een mooie doorsnede is hierte zien.

Parkeergarages

Ook wij zijn ons steeds meer bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid en het milieu. Initiatieven zoals The Green House juichen we dan ook van harte toe. Een ander mooi voorbeeld is de bouw van parkeergarages volgens het Moduparksysteem, dat we in samenwerking met Ballast Nedam Parking doen. Dit levert een volledig circulaire parkeergarage op. Zo kunt u hiereen mooi modulair voorbeeld in Delft zien.

Voorraad circulair staal

In het kader van circulair bouwen hebben we inmiddels ook een voorraad circulair staal opgebouwd van ca. 160 ton. De materiaallijsten zijn bij ons beschikbaar. Deze materialen kunnen geleverd worden – eventueel met attesten – om opnieuw ingezet te worden in de bouw van staalconstructies voor diverse gebouwen. Kampstaal kan uiteraard de materialen voor u aanpassen en indien gewenst opnieuw conserveren. Neem contactmet ons op voor meer informatie!